Testarea microfoanelor tip Ambisonic în Studioul de Sunet CINETic

Autor: Mihai Gheorghiu

Ambisonics este o tehnică de sunet surround cu sferă completă (360 de grade) de înregistrare audio: în plus față de planul orizontal, acoperă sursele de sunet deasupra și dedesubtul ascultătorului.

Spre deosebire de alte formate surround multi-canal, canalele sale de transmisie nu poartă semnal audio dedicat pe difuzoare. În schimb, ele conțin o reprezentare independentă de difuzoare a unui câmp de sunet, denumit Ambisonic Format B, care este apoi decodificat la setarea difuzoarelor ascultătorului. Acest pas suplimentar permite producătorului să relaționeze cu direcțiile surselor sonore și nu cu pozițiile difuzoarelor și oferă ascultătorului un grad considerabil de flexibilitate în ceea ce privește aspectul și numărul de difuzoare utilizate pentru redare.

În cadrul experimentului au fost testate 3 tipuri importante de microfoane tip Ambisonic:

  1. Sistemul Soundfield MKV cu patru capsule sub-cardioide dotat și cu unitate de control rack-mounted
  2. Core Sound TetraMic cu patru capsule electret-condensator cardioide
  3. Sennheiser Ambeo VR Mic prevăzut cu patru capsule KE 14 condensator cardioide

O serie de studii anterioare privind sunetul spațial au găsit o corelație semnificativă între preferința generală a ascultătorului și doi parametri specifici, și anume precizia localizării (adică, cât de precisă este înregistrarea spațială) și calitatea generală a sunetului. Studiul nostru a utilizat teste subiective de ascultare pentru a evalua și a compara calitatea globală și timbrul acestor microfoane, alături de o analiză pseudo-obiectivă a acurateței localizării.

Rezultatele pentru Soundfield MKV și TetraMic au fost în mare măsură comparabile, iar Sennheiser Ambeo a avut o performanță globală mai slabă.

Soundfield MKV produce cele mai bune rezultate în ceea ce privește calitatea timbrală generală și cu rezultate comparabile cu celelalte microfoane în ceea ce privește direcționalitatea, cu excepția Sennheiser Ambeo.

În ceea ce privește calitatea direcționalității, Ambeo a fost evaluat ca performanță mai slab decât celelalte 2 microfoane.

Acest studiu a relevat unele probleme cu zgomotul cu microfonul TetraMic datorită semnalului de ieșire relativ scăzut în comparație cu celelalte 2 microfoane studiate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s